Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Στα ύψη τα CDS από τα σενάρια για επιλεκτική χρεοκοπία

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) εκτινάχθηκε την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη.

Το κλίμα έχουν επιβαρύνει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων, που αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να θεωρήσει αποδεκτό τίμημα ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμήσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» κάποιο από τα σχέδια για την συμμετοχή ιδιωτών.
 

Συγκεκριμένα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης στις 2.200 μονάδες, σύμφωνα με το Markit. Αύξηση 95 μονάδων βάσης σημείωσαν και τα CDS της Πορτογαλίας που ανήλθαν στις 863 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης κινούνται τα spreads τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας, ενώ στις 1.380 μονάδες βρίσκεται η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.
Το κλίμα επιβάρυναν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Είναι αδύνατον να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξολοκλήρου σε εθελοντική βάση» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, προσθέτοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως «επεισόδιο αξιολόγησης».
«Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο επεισόδιο αξιολόγησης, τότε αυτό δεν  είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές ομολόγων και ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να το κάνει», δήλωσε ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλλάρα μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο Bloomberg δήλωσε πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομόλογων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους.
«Ενδεχομένως ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις που να περιλαμβάνουν επιλεκτική χρεοκοπία. Δεν νομίζω ότι μία βραχυπρόθεσμη περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας όπως έχει στενά οριστεί για τα κράτη στο παρελθόν είναι απαραιτήτως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η επαναφορά χθες, Τετάρτη, από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας- σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι την πρόταση είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν χρεοκοπία.

Την Πέμπτη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι «μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων», επειδή, όπως είπε, οι οίκοι προτίθενται να θεωρήσουν ως χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική αναχρηματοδότηση από τους ιδιώτες των ομολόγων που θα λήξουν έως το 2014 με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις για μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.



Πηγή: www.tanea.gr