Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011


Activity based costing
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εφαρμογής της στο βιομηχανικό περιβάλλον οδήγησε τους ερευνητές γύρω από τον χώρο των επιχειρήσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στην αναζήτηση νέων τρόπων ανάλυσης του κόστους. Ο λόγος απλός η παραγωγική διαδικασία έχει αλλάξει ριζικά.


Τα παλαιότερα χρόνια η παραγωγική διαδικασία βασιζόταν κατά κύριο λόγο στο ανθρώπινο δυναμικό, πλέον σε πολλούς τομείς της παραγωγής οι μηχανές και τα αυτοματοποιημένα συστήματα έχουν πάρει το κύριο όγκο της παραγωγής.

Το παραδοσιακό μοντέλο κοστολόγησης (absorption costing) δημιουργούσε μία μεγάλη δεξαμενή με όλα τα κόστη παραγωγής και τα μοίραζε με έναν κοινό συντελεστή ο οποίος ήταν συνήθως τα προϊόντα που παράχθηκαν.


Το 1988 ο Kaplan και Cooper μίλησαν για την ανάγκη αυτής της αλλαγής λόγω περιπλοκότερου τρόπου παραγωγή και ανέπτυξαν το μοντέλο του "activity based costing" (Κοστολόγηση βάση δραστηριοτήτων. Αυτό το μοντέλο στόχευε στην ανάλυση της φύσης της συμπεριφοράς του κόστους και το τρόπο με τον οποίο προκαλείτε, ενώ παράλληλα έδινε πιο σημαντικές πληροφορίες στους managers σχετικά με το κόστος του προϊόντος βοηθώντας έτσι στην εξαγωγή πιο ακριβών αποτελεσμάτων με σκοπό το καλύτερο έλεγχο (controlling) και ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων.

Περισσότερα στο