Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μια ματιά στις μέρες μας…


Όλοι κοιτάμε απορημένοι τις οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας οι οποίες όπως είναι φυσικό επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές τους συστήματος λειτουργίας μας ως κράτος. Φυσικό επακόλουθο αυτής της οικονομικής δυσχέρειας είναι κάποια στοιχεία που πρόσθεταν ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ζωή των πολιτών να τίθενται σε δοκιμασία, συγκεκριμένα κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η ασφάλεια κλπ σταδιακά συρρικνώνονται αποκαλύπτοντας την προχειρότητα αυτής της κατασκευής που ονομάζετε Ελληνικό κράτος.




Οιωνοί υπήρχαν δεν τους έβλεπε κανείς όμως, για να καταλάβουμε την παρακάτω άποψη θα πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε δύο έννοιες του αρθρογράφου η μία είναι η πραγματική οικονομία και η άλλη η οικονομία φούσκα. Μπορεί κοιτάζοντας αυτές τις έννοιες να δυσανασχετήσουν αλλά πρόθεση μου είναι να επιχειρηματολογήσω με απλά λόγια. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ.

Για να καταλάβετε την παραπάνω φράση θα σας περιγράψω το ακόλουθο παράδειγμα. Ο Γιώργος ετών 21 έπιασε δουλεία με μισθό 900 € με τα οποία νοικιάζει ένα σπίτι πληρώνει τα έξοδα του και του περισσεύουν 100€. Ο Γιώργος όμως θέλησε να αγοράσει αυτοκίνητο αλλά δεν είχε τα χρήματα για αυτήν την αγορά. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει δάνειο με δόση 100€ όσα δηλαδή του περισσεύουν. Πολύ να φαίνεται κάτι απλό αλλά ο Γιώργος όμως μόλις προεξόφλησε τους μελλοντικούς μισθούς του για μια αγορά σήμερα, ο Γιώργος δεν θα είναι σε θέση να αγοράσει αμάξι για τα επόμενα 5 έτη. Ας προχωρήσουμε παραπέρα ο Γιώργος δεν υπολόγισε όμως ότι το αμάξι έχει έξοδα παραπάνω από αυτά που υπολόγισε. Και η ποιότητα ζωής του δυσκόλεψε δηλαδή δεν έβγαινε τόσο συχνά, για να μπορέσει να ζήσει κάπως καλύτερα αναγκάστηκε να πάρει και άλλο δάνειο. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία?? Το κράτος μας προς χάριν των κοινωνικών αγαθών προεξόφλησε το μέλλον μας δημιουργώντας μια φούσκα οικονομία, γιατί γυρνώντας στο παράδειγμα η ώρα αγοράς του αυτοκινήτου δεν ήταν αυτή, γιατί ο Γιώργος δεν είχε τα χρήματα, πολλαπλασιάζοντας το αυτό με τα εκατομμύρια Έλληνες πολλά αμάξια, πολλά σπίτια κλπ  μαζικά πουλήθηκαν σε 5 έτη ενώ θα έπρεπε να πουληθούν  σε 10-15.

Αυτές οι πωλήσεις έφεραν ανάπτυξη η οποία όμως ήταν ψεύτικη γιατί δεν προερχόταν από πραγματικά χρήματα αλλά από δανεικά που θα επέστρεφαν ξανά στο κάτοχο τους. Και σε όλα αυτά δεν υπολογίσαμε τους τόκους….

Πως ο Γιώργος θα βγει από αυτή την κατάσταση??

Ο μόνος τρόπος είναι η να περικόψει πολλά έξοδα και να ζήσει μίζερα ή να βρει δεύτερη δουλεία. Δηλαδή ένας Γιώργος πιο πολλά έσοδα κατά-συνέπεια ένας Γιώργος ανταγωνιστικός, να παντρευτεί μια κοπέλα με χρήματα, ή να βρει μια δουλεία που να του προσφέρει πιο πολλά χρήματα.

Τελειώνοντας το πρώτο μέρος αυτής την ιστορίας αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό όλων μας είναι ότι έχουμε προεξοφλήσει το μέλλον μας… σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος.