Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

61 δισ. ευρώ λιγότερα βάρη στη διετία 2014-15

Αναδημοσίευση από protothema.gr


 «Ξεφουσκώνουν»  οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις  της χώρας για τη διετία 2014-2015 κατά 61,7 δισ. ευρώ, ελέω επιμήκυνσης, σε μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει "διαβατήριο" για να βγει η Ελλάδα νωρίτερα στις αγορές για δανεικά. Ακυρώνεται έτσι –προσωρινά τουλάχιστον- και ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι Οίκοι Αξιολόγησης απειλούν με νέα υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  


Όπως όλα δείχνουν, μετά και το "πράσινο φως" της  Γερμανίας, τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν με το "ιρλανδικό μοντέλο" σε 11 χρόνια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών, έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα.

Το τελικό παζάρι για τους όρους, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλες, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα προετοιμάσει και τις αποφάσεις που θα λάβουν στη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου οι ηγέτες τις Ευρώπης.

Είχε προηγηθεί  στις αρχές της εβδομάδας έντονο παρασκήνιο, στις συνεδριάσεις ειδικών  επιτροπών στις Βρυξέλλες στις οποίες τη χώρα μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ κύριος Γιώργος Ζανιάς.

Εκεί, πέρα από  τις συζητήσεις για τη μορφή και  τους όρους της συμφωνίας (πχ αν θα καλύπτει και τις τρεις πρώτες δόσεις που πήρε η χώρα ή μόνο τις επόμενες που θα της δοθούν εφεξής κλπ), η ελληνική πλευρά επεδίωξε και πέτυχε να μην φανεί η διευκόλυνση προς τη χώρα μας ως μεμονωμένη απόπειρα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους για ολόκληρη την ευρωζώνη –όπως ακριβώς δηλαδή το περιέγραψε χθες και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως έτσι, για  πρώτη φορά σύσσωμη η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει εμπράκτως –και όχι μόνο στα λόγια- την ελληνική κρίση ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και "επίθεση στο ευρώ". "Η Ελλάδα δεν θα είναι πια το μαύρο πρόβατο, ούτε ο αδύνατος κρίκος της ΕΕ", λένε αρμόδιες πηγές, ούτε "ψωριάρης που πάει χώρια" και πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το σύνολο της ευρωομάδας.

Δεν θα μπορούν  δηλαδή πλέον οι Οίκοι Αξιολόγησης  να βρίσκουν διαρκώς εκτεθειμένη  και ευάλωτη σε κρίσεις και  επικρίσεις την Ελλάδα, δεν θα προεξοφλούν  διαρκώς την έξοδό της από  την ευρωζώνης, δεν θα παίζουν το ίδιο εύκολα με τα ελληνικά spread.

Όλα αυτά μένει  φυσικά να αποδειχθούν στην πράξη. Με τα νέα δεδομένα πάντως, πάει πίσω έως  το 2024 η αποπληρωμή μεγάλου χρέους που θα έπεφτε βαρύ στους ώμους  της χώρας, αμέσως μετά τη λήξη του  Μνημονίου, το 2014. Ωστόσο θα πληρώνουμε περισσότερα για τόκους. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Πρακτικά, με το σημερινό καθεστώς, το 2013 θα γλιτώσει 6,1 δισ. ευρώ, το 2014 27 61 δισ. και το 2015 35 δισ. ευρώ. Ελάφρυνση κατά 12 δισ. θα έχει και το 2016. Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα 10 δισ. το 2017, από 15,5 δισ. στην τριετία 2018-2020, 14 δισ. το 2021, και συνολικά 9 δισ. στην τριετία 2022-2024. και ως τότε… "ποιος ζει ποιος πεθαίνει"…