Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ)

Απόσπασμα από την μελέτη (στοιχεία για την μελέτη βρίσκονται στο τέλος του άρθρου)


Διαβάζουμε από την ιστοθέση του Ταμείου που έχει δημιουργηθεί με Νόμο και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κρατικού Προϋπολογισμού:
“Τα επιχειρηματικά κεφάλαια ή αλλιώς venture capital funds, αποτελούν μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για νέες ή και υπάρχουσες επιχειρήσεις που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως μικρομεσαίες εταιρείες με ικανό management που βρίσκονται συνήθως σε αρχικά στάδια ανάπτυξης και έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και δημιουργίας συμμαχιών στην αγορά προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω.


H συνεργασία με μία εταιρία venture capital εξασφαλίζει όλα αυτά με αντάλλαγμα τη
συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει και αυτή μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου επιδιώκοντας οφέλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό έχοντας καταγράψει
σημαντικές επιτυχίες. Στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από παρόμοιες συνεργασίες αλλά παρόλα αυτά γνωρίζουμε καλά ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην ενημέρωση και την κατανόηση του σύγχρονου αυτού τρόπου στήριξης της επιχειρηματικότητας.”

Το πρώτο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι δεν υπάρχει ορισμός της “Νέας
Οικονομίας15” οπότε η ερμηνεία της μπορεί να αποτελεί επιχείρημα κατά περίπτωση (είτε για την έγκριση, είτε για την απόρριψη).

Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα είναι η συμμετοχή και των Τραπεζών στη διαχείριση του Ταμείου, με τρεις κύριες αντιφάσεις:
● Οι Τράπεζες είναι φορείς διαχείρισης της ρευστότητας τρίτων και οφείλουν να
μεγιστοποιούν τη βεβαιότητα και την εξασφάλιση των χρημάτων των καταθετών, κατά συνέπεια οφείλουν να αποφεύγουν την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.
● Φορείς της Τραπεζικής πρακτικής είναι οι υπάλληλοι των υποκαταστημάτων Η
εκπαίδευση και η νοοτροπία τους είναι ανάλογη της ανάγκης τους να επιδείξουν “επιμέλεια” ταυτόχρονα με αύξηση των δοσοληψιών. Είναι προφανές ότι θα επιλέξουν κατεστημένες επιχειρήσεις αντί επιχειρήσεις νέων πτυχιούχων “χωρίς Τραπεζικό παρελθόν”, στο οποίο να μπορούν να στηρίξουν την κρίση τους. Δε θα διακινδυνεύσουν την προαγωγή τους!
● Το τραπεζικό σύστημα ενδιαφέρεται για την ικανότητα έγκαιρων πληρωμών των
υποχρεώσεων αυτών που χρησιμοποιούν τα χρήματα τρίτων (με δανεισμό ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο) και όχι για την κερδοφορία (κατά συνέπεια και την ανάπτυξη) της επιχείρησης που χρησιμοποιεί αυτή τη ρευστότητα.

Ατεκμηρίωτη πρόβλεψη αποτελεί η άποψη ότι οι επιχειρηματικές ομάδες νέων
πτυχιούχων που έχουν εντοπίσει μια επιθυμία των καταναλωτών (ή ανάγκη επιχειρήσεων) για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και ξόδεψαν το χρόνο και την ενέργειά τους για να τις διερευνήσουν και έτσι να τεκμηριώσουν τις παραμέτρους της ζήτησης, που επίσης μπορούν να τεκμηριώσουν ότι είναι σε θέση, από πλευράς τεχνογνωσίας, να παράγουν το προϊόν ή και να παρέχουν την υπηρεσία, έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο και είναι πρόθυμοι να
διακινδυνεύσουν και αυτοί ένα χρηματικό ποσό που το συγκέντρωσαν από προσωπικές τους οικονομίες, έχουν σοβαρές πιθανότητες να επιτύχουν τη χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο16.

15 Υποτίθεται ότι αφορά τις καινοτόμες Εφαρμογές της Πληροφορικής και της Βιοτεχνολογίας (γιατί όχι και
της νανοτεχνολογίας;).
16 Πρόβλημα του ΤΑΝΕΟ αποτελεί η έλλειψη Αιτήσεων, ταυτόχρονα δε και δικαιολογία για τη
χρηματοδότηση μόνο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Πηγή: Μελέτη χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων Συντάκτες μέλη του τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού τμήματος Διοκ. Επιχ. ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών των Σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι Σερρών»\

Σε περίπτωση που θέλετε να σας στείλω όλη την μελέτη παρακαλώ στείλτε μου mail με τίτλο ΜΕΛΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ. Φόρμα επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "στείλτε μας το άρθρο σας"