Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η Κίνα επενδύει για την σταθερότητα της Ευρώπης

Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα τρεις από τις πιο οικονομικά ασταθείς χώρες τις Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, πλέον έχουν κάτι να ελπίζουν και αυτό λέγετε Κίνα, και η υπόσχεση της να αγοράσει ομόλογα τους.


Οι υποσχέσεις της Κίνας μετρίασε τις πιέσεις των Ευρωπαίων αγορών, δίνοντας παράλληλα χρόνο να σκεφτεί πόσα χρήματα θα διαθέσει για την ενίσχυση αυτών. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αυτή η κίνηση έρχεται να στηρίξει τον μεγαλύτερο εμπορικό συνεργάτη της την Ευρώπη.
Την τετάρτη υπογράφτηκαν πάνω απο μία ντουζίνα επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ισπανίας - Κίνας, δηλώνοντας παράλληλα απο την μεριά της Κίνας ότι θα συνεχίσει να αγοράζει δημόσιο χρέος της Ισπανίας.


Η Ευρώπη αγωνίζεται να διατηρήσει τη νομισματική ένωση της μαζί. Αλλά μια τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα και τα 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση της Ιρλανδίας έχουν αποτύχει να διαγράψουν τους φόβους ότι τα συσσωρευμένα χρέη σε διάφορα κράτη μέλη μπορεί να είναι πάρα πολλά για την ευρωζώνη και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρώ.

Μια όλο και βαθύτερη κρίση στην Ευρώπη ή μια κατάρρευση του ευρώ, η οποία ήδη φαινόταν να είναι σε ελεύθερη πτώση την περασμένη άνοιξη, θα πλήξει την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και κάτοχος του μαζική αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, το μεγαλύτερο μέρος της σε δολάρια ΗΠΑ.

Το Πεκίνο πιστεύει ότι μια σταθερή παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τουλάχιστον δύο κορυφαία νομίσματα, και η Κίνα έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα με σκοπό να στηρίξει το ευρώ ως βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου, δήλωσε η Βανέσα Rossi, ανώτερος ερευνητής στο Chatham House στο Λονδίνο .

Ένα μεγάλο μέρος της επιρροή της Κίνας προέρχεται από το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της, και η εξοικονόμηση που προκύπτει από αυτή, μια έντονη αντίθεση με τα δεινά του χρέους ορισμένων από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Rossi Εκτιμάται ότι από 2,5 τρισεκατομμυρίων δολάρια αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας, κοντά στο 1 τρισεκατομμύρια δολαρίων από την εκμετάλλευση στην Ευρώπη. Αυτό είναι ακόμα πίσω από τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολαρίων που επενδύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα σήμαινε ότι η Κίνα, κατά μέσο όρο κατέχει περίπου το 10 τοις εκατό της ευρωζώνης το δημόσιο χρέος, είπε ο Ρόσι.

Κάθε νέα υπόσχεση για αγορά ομολόγων είναι ως επί το πλείστον νοείται ως "ψυχολογική στήριξη" για το ευρώ, είπε ο Rossi.  Μια βαθιά ή παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει την Κίνα, η οποία πωλεί περίπου 25 τοις εκατό των εξαγωγών της προς την ήπειρο.

Πηγή: http://www.philly.com

Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο απο την πηγή πατήστε εδω