Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Φοβού την Ελλάδα

Λένε ότι η ψυχολογία είναι το κλειδί της επιτυχίας (ή της αποτυχίας). Το επίκαιρο θέμα στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες είναι η οικονομική κατάσταση. Η ψυχολογία του κόσμου των media, ακόμα και των πολιτικών δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της, δηλώνοντας το σε κάθε περίσταση. Δικαίωμα του να νιώθει όπως θέλει κανένας θα μου πείτε. Εγώ θα σας απαντήσω είναι δικαίωμα του;; μήπως δεν είναι, μήπως αυτήν η κατάσταση έχει καλλιεργηθεί??
Μια από τις στρατηγικές του management λέγετε διαχείριση της αλλαγής, (σχεδιασμένη για ανθρώπους πιόνια, γιατί αυτή είναι το κρυφό νόημα του management, το να δημιουργείς ένα σύστημα αυτοματοποιημένο και πλήρως προβλέψιμο μέσα στον οργανισμό σου, όπως ο βοσκός με τα πρόβατα του). Η διαχείριση της αλλαγής είναι μια στρατηγική κατά την οποία οι επικεφαλής δημιουργούν ένα σχέδιο, με το οποίο θα προσπαθήσουν να αλλάξουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Τα στάδια κάθε αλλαγής χωρίζονται σε τρία στάδια ΞΕΠΑΓΩΜΑ - ΑΛΛΑΓΕΣ - ΞΑΝΑΠΑΓΩΜΑ. Στο πρώτο στάδιο το βασικό πρόβλημα είναι το "καθεστώς" που υπάρχει ήδη και η αντιδράσεις που θα υπάρξουν εάν απειληθεί!! Κρατήστε το αυτό!!

Σχετικά με την ουσία του άρθρου, στο παραπάνω παράδειγμα σκεφτείτε την Ελλάδα, βλέπετε τις αντιδράσεις σας, επειδή σας αλλάζουν το καθεστώς που ζούσατε μέχρι σήμερα. (μείωση μισθών, υγείας κλπ). Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην κατάσταση του ξεπαγώματος και οι αντιδράσεις είναι πολλές ήδη. Βασικό όπλο της ομάδας που διαχειρίζεται την αλλαγή είναι ο φόβος!!! 

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τα media με ειδήσεις σχετικά με την οικονομία μας που σπέρνουν την απόγνωση, το φόβο για το μέλλον κλπ. Όλη αυτή η κατάσταση φυσιολογικό είναι τα πανικοβάλει τους Έλληνες, κάνοντας το σχέδιο τους πιο εύκολο. Αποδεχόμαστε τις αλλαγές έτσι για το καλό της πατρίδας, πόσοι από εσάς ξέρετε το καλό της πατρίδας! Δυστυχώς είναι απρόβλεπτη η κατάσταση απο εμάς, λόγω τού ότι σε λίγα χρόνια ανεξάρτητα από το σε τι επίπεδο θα είμαστε, θα αναγκαστούμε να ξανα-δανειστούμε, αυτοί θα αποφασίσουν για την τύχη μας με μια διαφορά όμως!! Τώρα έχουμε να παραχωρήσουμε κάτι τότε θα έχουμε;