Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων

Του black john

Σχόλιο epitokio: Καλωσορίζουμε στο blog μας τον blackjohn ο οποίος εξειδικεύεται σε τραπεζικά και χρηματηστηριακά θέματα.


Πολλοί απο εμάς έχουμε έρθει στην θέση να σκεφτούμε εάν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ένα στεγαστικό δάνειο. Πλέον μετα τις πρόσφατες εξελίξεις της οικονομίας μας οι τράπεζες έχουν αναθεωρίσει το credit risk policy ως αναφορά την χορήγηση στεγαστικών δανείων. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστηκά ενός δανείου που αξιολογεί μία τράπεζα.


Πιστωτική συμπεριφορά: Πλέον οι τράπεζες κρίνουν ως το Νο 1 αρνητικό χαραστηριστικό ενός δανείου, την κακή πιστωλιπτική συμπεριφορά ενός πελάτη. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι ένας δανειολήπτης όπου στο παρελθόν είχε καθυστερίσεις σε άλλα δάνεια του ή και πιστωτικές κάρτες πλέον κρίνεται ώς ανεπιθύμιτος πελάτης για κάθε τράπεζα. Αυτό δεν περιορίζετε στις λίστες του μάυρου τειρεσία, αλλά και σε καθυστερίσεις που αφορούν 1-2 μήνες.

Ποσο χρηματοδότησης: Κανόνας στα χρόνια της τραπεζικής ρευστότητας, ήταν η απόκτηση της κύριας κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση 100%. Αυτό πλέον δεν ισχύει λόγω των τεράστιων επισφαλιών που έχει αποδειχτεί ότι προέρχονται κυρίως απο τέτοια δάνεια. Ένας πελάτης κρίνεται ως αρεστός ανάλογα με το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων που συμμετέχει στην αγορά της κατοικίας. Το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης που μπορούν να χορηγηθούν κυρίως οι μισθωτοί είναι περίπου το 80%.

Εισόδημα: Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν αρκεί να πούμε στην τράπεζα, ότι είμαι ελέυθερος επαγγελματίας δηλώνα χ ποσό, αλλά στην πραγματικότητα βγάζω ψ ποσό. Οι τράπεζες πλέον χρειάζοντα αποδεδειγμένα εισοδήματα.

Σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με χορηγήσεις δανείων, μπορείτε να μας αποστείλετε το προβλημά σας. Σας ζητάμε εκ τω προτέρων συγνώμη για την καθυστέρηση των απαντήσεων λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του blog μας.