Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία ψάχνει αγοραστές από την μέση ανατολή για τις τράπεζες της

Ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν προσεγγίσει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία χωρών του Περσικού κόλπου για την πώληση των τραπεζών της μετά τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας της.

Ο John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει ξεκινήσει μια περιοδεία σε αυτές τις χώρες προκειμένου να βρει επενδυτές. μιας που η Ιρλανδία εμφανίζεται διατεθειμένη να πουλήσεις περιουσιακά στοιχεία της.


Ιρλανδοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, όπου έχουν ήδη συναντηθεί με τον πρίγκιπα Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saud, αρχηγό του Βασιλείου και έναν από τα 20 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Bruton είναι το κεφάλι του International Financial Services Centre στην Ιρλανδία. Το μήνυμα ήταν οι τράπεζες μας είναι προς πώληση για κάθε ενδιαφερόμενο με συνάλλαγμα ή τοπικό νόμισμα.

Η επίσκεψη αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες παρόμοιες διαδρομές που πραγματοποιούνται από ομάδες από την Ελλάδα και την Ισπανία που αναζητούν επενδύσεις για τα  προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Ο Bruton δήλωσε χθες ότι δεν  εκπροσωπεί την ιρλανδική κυβέρνηση με επίσημη ιδιότητα, αλλά συζητά τη γενική κατάσταση και τις ευκαιρίες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης πώλησης των τραπεζών και των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

«Δεν είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων ή να αρχίσει οποιεσδήποτε διαπραγμάτευση», είπε ο Bruton. "Αυτή είναι η απόφαση και  ρόλος της κυβέρνησης, προφανώς όμως πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ιρλανδική οικονομία γενικότερα. Σαφώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι υπό μελέτη"

Για να μειώσει το χρέος της, η Ιρλανδία έχει ξεκινήσει σοβαρών δημοσιονομικών περικοπών η κατάρτιση καταλόγου των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή για την άντληση κεφαλαίων.

Πηγή: Thenational.ae

Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο από την πηγή πατήστε εδώ (Γλώσσα: Αγγλικά)