Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Jim Rogers: Αφήστε την Ιρλανδία να πτωχεύσει

Ο θρυλικός παγκόσμιος επενδυτής Τζιμ Ρότζερς σε συντεντευξη του είπε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πτωχεύσει ή έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και θα πρέπει να επιτραπεί η αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Μιλώντας σήμερα στο CCNBC Worldwide Exchange ο  Ρότζερς δήλωσε: "Πρέπει να αφήσουμε την Ιρλανδία να πτωχεύσει. Έχουν ήδη κηρυχθεί σε πτώχευση, γιατί να αφήσουμε αθώους όπως οι Γερμανοί, οι Πολωνοί να πληρώσουν για λάθη που έγιναν από την ιρλανδική κυβέρνιση και τις ιρλανδικές τράπεζες ".


Είναι ήδη πτωχευμένοι. Αφήστε τους να χρεοκοπούν, ας χάσουν χρήματα οι μέτοχοι των τραπεζών, ας τραπεζών ομολογιούχοι χάνουν λεφτά, αφήστε την ιρλανδία να αναδιοργανωθεί και να αρχίσει πάλι απο την αρχή », πρόσθεσε.

Κάποιοι φοβούνται ότι το υπάρχον ταμείο θα πρέπει να επεκταθεί υπερβολικά, αν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθήσουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ζητώντας βοήθεια.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, είχε ζητήσει την αύξηση του μεγέθους των κονδυλίων που διατίθενται για την υποστήριξη.

Και την Τρίτη, επέκρινε την απάντηση της Ευρώπης για την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, η Πορτογαλία έχει πρόβλημα ρευστότητας, η Ισπανία έχει πρόβλημα ρευστότητας ,το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντελώς αφερέγγυο, συνέχισε.

Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουμε στη Δύση, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα δεχτεί μια συμφωνία για τη διατήρηση όλων των φορολογικών περικοπών της εποχής Μπους για το υψηλό εισόδημα των φορολογουμένων για δύο ακόμη χρόνια σε αντάλλαγμα για την παράταση του ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας των μακροχρόνια ανέργων και τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 120 δις δολάρια για ένα χρόνο.

Αυτό που κάνουν [η Federal Reserve]  δεν είναι καλό για τον κόσμο με την έκδοση νέου χρήματος να συνεχίζεται, είπε ο Rogers, προσθέτοντας «αλλά τουλάχιστον η μη αύξηση των φόρων, είναι θετικός παράγοντας».

Ο διάσημος επενδυτής επανέλαβε το φόβο του ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να διογκώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και που θα επηρεάσει τελικά τις αγορές μετοχών.


«Όλοι βλέπετε ότι οι τιμές ανεβαίνουν," δήλωσε ο Ρότζερς. " αυτό λέγεται πληθωρισμός .... έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι καλό για τα χρηματιστήρια».

Αυτό συμβαίνει απο την έκδοση νέου χρήματος, δημιουργήται πληθωρισμός και ο κόσμος υποφέρει. Γενικά όταν οι ανθρώποι υποφέρουν δύο πράγματα συμβαίνουν ή η οικονομάι επιδεινώνεται ή λειτουργεί μέσω αυξήσεων των μισθών πράγμα που προκαλεί πληθωρισμό.

Ο Ρότζερς δήλωσε ότι συμπαθεί το ευρώ και θα μείνει μαζί του και στην συνέχεια.

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο από την πηγή πατήστε εδώ  (Γλώσσα: Αγγλικά)