Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini, ήταν ένας εκ των κορυφαίων υποστηρικτών της επερχόμενης κρίσης. Σε ομιλία του σε συνέδριο στην Ταϊπέι υποστήριξε ότι υπάρχει μετάδοση αυτής της κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στην λίστα σιγά σιγά μπαίνουν και άλλες χώρες της Ευρώ-ζώνης όπως η Ιταλία και το Βέλγιο.
Επιβεβαίωση αυτού του συλλογισμού ήταν η απόφαση της ΕΕ να στηρίξει και δεύτερη χώρα της Ευρώπης δίνοντας ένα νέο πακέτο διάσωσης 85 δις ευρώ. Ταυτόχρονα παρακολουθώντας και τις δεκαετής αποδόσεις στα επιτόκια για αυτές τις 6 χώρες φαίνεται καθαρά ότι στο μέλλον θα χρειαστεί ξανά η συμβολή νέας βοήθειας για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.
Παράλληλα χαιρέτησε αυτήν την κίνηση δίνοντας σαν παράδειγμα την άνοδο του ευρώ στα διεθνή χρηματιστήρια κάνοντας λόγω για μια γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών μελών της.
Μιλώντας για τις ΗΠΑ είπε ότι ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης έχει μειωθεί σε σχέση με πριν 5 μήνες. Σε αυτό βοήθησε και το σχέδιο της Federal reserve των ΗΠΑ να αγοράσει 600δις περιουσιακών στοιχείων της βοηθώντας την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Απόσπασμα των δηλώσεων του:
Κατευθυνθήκαμε προς μια σοβαρή ύφεση", λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των επιτοκίων. Οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να αναπτύξουν την εγχώρια ζήτηση και να αυξηθούν τα νομίσματά τους να αποκαταστήσει την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα έχουν «σχήμα U» ή πιο «αναιμικές» εισπράξεις, ο καθηγητής είπε, ενώ τα περισσότερα αναδυόμενα έθνη θα έχουν "σχήμα V" ανάκτηση.
Ροές κεφαλαίων
Αξιωματούχοι από τις αναδυόμενες χώρες έχουν παραπονεθεί ότι η περιοχή κοντά στο μηδενικό κόστος του δανεισμού και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες χώρες είναι προωθητική κεφαλαίου σε υψηλότερης απόδοσης των αγορών τους, απειλώντας φούσκες.
Έθνη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου, με τη Νότια Κορέα αγκαλιά ενός φόρου για τις επενδύσεις αλλοδαπών σε ομόλογα του και την Ινδονησία που ευνοούν τη lock-up περίοδος για τις υπερπόντιες αγορές των λογαριασμών
Αναδυόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μια πρόκληση στην προσπάθεια να διαχειριστεί μακροπρόθεσμων ροών κεφαλαίων ως «τείχος της ρευστότητας" ροών προς τις οικονομίες τους, είπε ο Roubini. Πρόκειται για τον περιορισμό των νομισμάτων τους, όπως της Κίνας δεν θα αφήσει το γουάν εκτιμώ περισσότερο, είπε.
Κίνα δεν μπορεί να είναι το μόνο "ατμομηχανή" της παγκόσμιας ανάπτυξης και "χρειάζεται ακόμα ισχυρή ανάπτυξη σε άλλες προηγμένες οικονομίες," δήλωσε ο Roubini. Μια φούσκα των ακινήτων έχει αρχίσει στην Κίνα και ορισμένες ασιατικές αγορές ακινήτων δείχνουν επίσης σημάδια της ίδιας της ανάπτυξης, είπε.