Μπορεί η Ελλάδα να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της Ελληνικής οικονομίας. Αλλά ακόμα δεν έχει έρθει ο χειρότερος εφιάλτης. Συγκεκριμένα τα στεγαστικά δάνεια έχουν φτάσει σε μερικές τράπεζες να έχουν ένα ποσοστό έως 20% σε καθυστερημένες καταβολές. Όταν στην αρχή της κρίσης δεν ξεπερνούσε το 8%. Μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν να αποτελειώσει το εξασθενισμένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο όπως έχετε καταλάβει μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.
Ήδη φέτος από στοιχεία του Τειρεσία μέχρι τον Οκτώβριο 1,5δις ακάλυπτες επιταγές επιδείνωσαν την ήδη άσχημη κατάσταση της αγοράς, και αν μέχρι πέρυσι οι τράπεζες ερχόταν να καλύψει αυτή την ζημιά με κάποια χρηματοδότηση προς τον κάτοχο της επιταγής, φέτος οι κάνουλες έχουν κλείσει.
Όπως οι περισσότεροι ξέρουμε οι δυτικές οικονομίες όπως και περισσότερο η Ελληνική, κύριος χρηματοδότης της ανάπτυξης τους ήταν οι Τράπεζες. Ειδικά στην Ελλάδα η πρωτόγνωρη πατέντα των τραπεζών να προεξοφλούν μεταχρονολογημένες επιταγές (Επιταγή σημαίνει εντολή πληρωμής), έδωσε στην αγορά άλλον ένα τρόπο χρηματοδότησης της αντικαταστώντας το χρήμα με τραπεζική επιταγή. Σχεδόν όλες οι συνδιαλλαγές μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονταν με επιταγές, αναγκάζοντας αυτές τις εταιρείες να βάλουν συνέταιρο στον τζίρο του την τράπεζα (λόγο του τόκου που πλήρωναν για την προεξόφληση των επιταγών, με επιτόκιο που έφτανε και το 11% σε πολλές περιπτώσεις, φανταστείτε το 90% του τζίρου σας να ήταν μεταχρονολογημένες επιταγές)
Πλέον ήρθε η ώρα η οικονομία να διορθώσει στα πραγματικά της επίπεδα και αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη που μέχρι σήμερα είχαμε σαν Ελληνικό κράτος μέσω του τραπεζικού δανεισμού.
Η τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, πολλά δάνεια από ενήμερα γίνονται επισφαλή, πολλές εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζες βάζουν λουκέτο, πολλές καταθέσεις έκαναν φτερά στο εξωτερικό, οι τράπεζες υποβαθμίζονται από διεθνής οίκους και κατά συνέπεια δανείζονται με υψηλά επιτόκια.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έφερε την ανάπτυξη, αυτός την παίρνει πίσω. Δυστυχώς από όλη αυτή την ιστορία η χώρα μας βγήκε χαμένη. Το 65% της οικονομίας μας είναι υπηρεσίες, και το 22% ήταν μεταποίηση, αυτήν την στιγμή μόνο ο τουρισμός έχει μέλλον γιαυτό προσέξτε το όσοι το έχετε....