Θεμελιώδη προβλήματα της Ευρώπης θα ήταν ευκολότερο να διαχειριστούν με ήρεμες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, γράφει ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
"Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της βιασύνης για έξοδο από τους επενδυτές. Αποδόσεις για το δημόσιο χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης είναι στα ύψη, επειδή οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι."
Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω του μηχανισμού διάσωσης - που έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα χωρίς καμία περικοπή των ομολογιούχων, και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι περίπου το 2013. Ο φόβος δικαιολογείτε μόνο για μετά από αυτήν της ημερομηνία.
Αλλά οι αγορές δεν εμπιστεύονται αυτό το μήνυμα - για τον λόγο ότι δεν είναι αξιόπιστη, διότι δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα...... Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε για τους επενδυτές, "Ποιόν πιστεύετε; - μας ή δικά σας μάτια"
Επιπλέον, για πάρα πολλούς επενδυτές, η Πορτογαλία, με περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης και ανεπαρκή εγχώρια αποταμίευση για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, μοιάζει με την Ελλάδα. Και η Ισπανία έχει σαφώς μοιάζει με το ιρλανδικό πρόβλημα, δηλαδή πιθανώς μεγάλες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο - μετά την κατάρρευση ενός υπερμεγέθους φούσκας των ακινήτων. Τα προβλήματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να είναι λιγότερα από αυτά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό για να παρακινήσει τους επενδυτές να αγοράσουν το δημόσιο χρέος τους.
Ο κοινός κίνδυνος σε αυτές τις χώρες είναι ότι μοιρζονται ένα κίνδυνο μεγάλης κλίμακας που αφορά τα τραπεζικά τους συστήματα. Οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους τώρα εξοφλούν με χαρά τα € 110 000 000 000 τού προγράμματος διάσωσης, καθώς και οι κάτοχοι των ιρλανδικών τραπεζικών ομολόγων έχει δοθεί εγγύηση από την ιρλανδική κυβέρνηση, της οποίας υπόσχεται να έχουν με τη σειρά τους έχουν αναληφθεί από την EFSF. Η EFSF θα παρέχει επίσης κεφάλαια για να εξασφαλίσουν ότι οι καταθέτες ιρλανδικές τράπεζες καθώς μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω σήμερα.
Οι επενδυτές έχουν πλέον μάθει ότι ο πρώτος που θα πουλήσει, θα αποφύγει τις απώλειες. Η κατάσταση μοιάζει με εκείνη που ένα γεμάτο σινεμά έχει μία μόνο έξοδο. Όλοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, μόνο ο πρώτος που θα φύγει θα είναι σίγουρα ασφαλής. Έτσι, εάν η έξοδος είναι μικρή, ακόμη και την παραμικρό φύσημα του καπνού μπορεί να προκαλέσει μια άτακτη φυγή. Όμως, εάν η έξοδος φαίνεται άνετη και μεγάλη, το κοινό θα είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνει μέσα ήρεμο, ακόμα και αν τα μέρη της αίθουσας είναι ήδη γεμίζει με καπνό. "
Για να διαβάσετε το άρθρο από την πηγή πατήστε εδώ, (Γλώσσα:Αγγλικά)