Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

English term "IMF"

IMF: International Monetary Fund, ή αλλιώς ΔΝΤ: Διεθνές νομισματικό Ταμείο. Η ίδρυση του αποφασίστηκε το 1944 με τη συμφωνία του Bretton Woods. Λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 1947, με σκοπό την αποκατάσταση και τήρηση των διεθνών συναλλακτικών κανόνων και την παρακολούθηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις, να δανειστούν σε ξένο συνάλλαγμα, για διευθετήσουν  ανισορροπίες στο ισοζύγιο πληρωμών.



Σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων ενεργεί ως δανειστής - καταφύγιο. Πάντως έχει επικριθεί για τα μέτρα που επιβάλλει, τα οποία δεν τελεσφορούν. Ύστερα απο ειδική απόφαση έγινε δεκτή η αίτηση της Ρωσίας να γίνει μέλος.

Σχόλιο από epitokio.blogspot.com: Λόγω ότι το παρών έχει γραφτεί παλαιότερα στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει δανεισθεί σε συνάλλαγμά λόγω του Ευρώ. Η διαφορά είναι ότι παλαιότερα η Ελλάδα μπορούσε να κόψει χρήμα άλλα αν έμπαινε στο ΔΝΤ θα έμπαινε για τον λόγο που περιγράφει απο πάνω. Τώρα ένας απο τους λόγους που μπαίνει είναι ότι δεν μπορεί να κόψει χρήμα.