Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πέντε τρόποι για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης του Euro

Περίληψη από το άρθρο του Matthew Lynn για το bloomberg.com


Σύμφωνα με τις αποφάσεις των τελευταίων συνόδων της Ευρωπαϊκής ένωσης και τα πακέτα διάσωσης της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, φάνηκε η πολιτική για την στήριξη του ενιαίου νομίσματος. Πλέον το Ευρώ φαίνεται να αντιμετωπίζει μία νέα κρίση αφού Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, σύντομα θα χρειαστεί να ενταχθούν σε ένα αντίστοιχο πακέτο.



Και τι έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;;;; Μια τροποποίηση δύο γραμμών. Την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης από το 2013!!! Τι αδύναμη και δειλή απάντηση!!


Αν θέλετε πραγματικά να σώσετε το νόμισμα σας υπάρχουν πέντε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν για να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη.


Αύξηση των δημοσίων δαπανών στην Γερμανία. Οι περιφερειακές χώρες πρέπει να εξάγουν περισσότερα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος εισάγει περισσότερο. Σίγουρα αυτές οι δαπάνες δεν θα ωφελήσουν μόνο την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι Γερμανοί θα θέλουν να αγοράσουν και κορεάτικες τηλεοράσεις. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι και ότι καλύτερο για τον Γερμανό πολίτη που μισεί τα ελλείμματα, αλλά η εξισορρόπηση των βιβλίων στα μέλη μιας ομάδας είναι υπόθεση εθνικού ήθους.


Διπλασιασμός του πακέτου διάσωσης των 750δις. Αυτό το ποσό μπορεί να είναι ικανό να αντιμετωπίσει περιπτώσεις σαν την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει για μεγαλύτερες χώρες. Από την στιγμή που η ΕΕ έχει την διάθεση να υπερασπιστεί το ευρώ έναντι των αγορών θα πρέπει να έχει γεμάτο το οπλοστάσιο της πυρομαχικά.


Να δημιουργηθούν Ευρώ-ομόλογα. Όλοι μαζί μπορεί να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται βοηθώντας τις χώρες να δανειστούν με λογικούς όρους. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από Γερμανία και Γαλλία λόγω ότι δεν θέλουν οι πολίτες τους να πληρώσουν χρέη άλλων, αλλά ούτως ή άλλως οι χώρες που έχουν αυτήν την στιγμή ανάγκη είναι απαγκιστρωμένες στις δύο πρώτες χώρες.


Να ξαναγραφτούν οι συνθήκες ώστε οι κυβερνήσεις να παραχωρήσουν τον απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού και των φορολογικών στις Βρυξέλλες.  Σίγουρα όλοι θα διαμαρτυρηθούν γιατί όλοι θα παλέψουν για την ανεξαρτησία τους. Αλλά χώρες σαν την Ελλάδα ή την Ιρλανδία πιστεύετε ότι αυτή την στιγμή έχουν οικονομική ανεξαρτησία;;;  Όλες οι χώρες οι οποίες θα θέλουν να παραμείνουν στην ζώνη του ευρώ θα το κάνουν αργά η γρήγορα. Το καλύτερο θα ήταν το νωρίτερο δυνατόν.


Προετοιμασία για λιτότητα.  Σύμφωνα με υπολογισμούς του  Centre for Economics and Business Research, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες της κυβέρνησης κατά 10 τοις εκατό, και τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 15 τοις εκατό, να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ελαφρώς περισσότερο από τη μείωση 14 τοις εκατό της κατανάλωσης την οποία η Βρετανοί αντιμετωπίσατε κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. 


Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο από την πηγή πατήστε εδώ (Γλώσσα: Αγγλικά)