Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τι δεν μας είπε ο Πάγκαλος

Σε πρόσφατη δήλωση του ο Παγκαλος χαρακτήρισε αντιπαραγωγικούς τους στρατιωτικούς. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αν είναι ή όχι, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον Maslow για την ανάγκες του ανθρώπου οι βασικές ανάγκες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:




  • Φυσιολογικές ανάγκες. Τις ανάγκες της επιβίωσης, αυτές που με την ικανοποίησή τους κρατιόμαστε στην ζωή, (τροφή, στέγη κλπ)
  • Οι ανάγκες ασφάλειας που είναι δημιουργήματα των συναισθημάτων της αυτοσυντήρησης 
  • Κοινωνικές ανάγκες. Η ανάγκη για αγάπη, η σύνδεση με άλλους, η ένταξη σε ομάδα, η φιλία.
  • Η ανάγκη για αυτοεκτίμηση και αναγνώριση από τους άλλους. (Φήμη, κύρος, εκτίμηση, σεβασμός)
  • Η ανάγκη για αυτο-ολοκλήρωση, αυτενέργεια και αυτο-ανάπτυξη.
Βασική αρχή είναι για να ισχύσει επόμενη θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η προηγούμενη.
Για να καταλάβετε την διαφορά σκεφτείτε ότι ένας λαθρομετανάστης, σίγουρα η πρωτεύουσα ανάγκη του δεν είναι η αυτο-εκτίμηση, αν δεν έχει ένα πιάτο φαγητό.

Το επίπεδο της κοινωνίας εξαρτάτε κατά πόσο είναι σε θέση να προσφέρει στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της την εξασφάλιση των μεγαλύτερων αναγκών τους.

Ο Πάγκαλος μιλώντας για αντιπαραγωγικό στρατό σκέφτηκε καθαρά με οικονομικούς και στην σχέση κόστους-απόδοσης. Ξέχασε όμως να σκεφτεί την ουσία, ο στρατός όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί δεν είναι εκεί για κερδοφορία, είναι για να εξασφαλίσουν το επίπεδο ποιότητας ζωής που μπορεί να προσφέρει μια κοινωνία. Τώρα αν η διαχείριση αυτού του οργανισμού είναι κακή, αυτό είναι μία άλλη ιστορία.