Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποσχεθεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποτινάξει κρίση του χρέους της, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι «ακόμη χρειάζονται πολλά να γίνουν» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Στην επίσκεψη του στη χώρα την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος Dominique Strauss-Kahn επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της, περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης.



Πολλά έχουν επιτευχθεί κατά τους έξι μήνες από τότε που άρχισε το πρόγραμμα, και ακόμη χρειάζονται πολλά να γίνουν», είπε ο Γάλλος, όπως ο ίδιος κάλεσε τις αρχές της χώρας να "επιταχύνει" το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
"Πράγματι, η επόμενη φάση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη πιο κρίσιμη για να ξεκλειδώσει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και θα χρειαστεί χρόνος για τα διάφορα μέτρα για να πάρουνε και να παράγουν πλήρως τα οφέλη. "


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Στρος-Καν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και με τον  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Γεώργιο Προβόπουλο.


Υποσχέθηκε ότι το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλιστεί Ελλάδα βγεί από την κρίση "ακόμα ισχυρότερη από πριν".